retete de cozonac
4 participan?i
Pagina 1 din 1
retete de cozonac
cine stie retete de cozonac ?
MARY83- MODERATORI
- Numarul mesajelor : 304
Varsta : 40
Localizare : mangalia
flores :
Data de inscriere : 10/04/2008
Re: retete de cozonac
asta e doar pt un cozonac?
MARY83- MODERATORI
- Numarul mesajelor : 304
Varsta : 40
Localizare : mangalia
flores :
Data de inscriere : 10/04/2008
Re: retete de cozonac
NU PT 4
AM UITAT SA SCRIU SI DE FAINA SI DE DROJDIE,CIT O NUCA SI MAI ADAUGI SI PUTINA APA CAM O CANA DE 500 ML
AM UITAT SA SCRIU SI DE FAINA SI DE DROJDIE,CIT O NUCA SI MAI ADAUGI SI PUTINA APA CAM O CANA DE 500 ML
Re: retete de cozonac
Ingrediente:
Aluatul: 1 kg faina, 50 g drojdie, 6 oua, 250-300 g zahar, 3-4 linguri ulei, 1 pahar unt sau margarina topita, ½ l lapte, 1 lingurita rom, 1 lingurita rasa sare, ½ baton vanilie, coaja de lamiie sau de portocala, 2 bucati zahar pentru presarat, 1 ou pentru uns; Umplutura: 300 g nuci, 250 g zahar, 50 g stafide, coaja de lamiie
Mod de preparare:
Se pune faina la loc cald din ajun; cu 4-5 ore inainte de a framinta cozonacii se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul si se tin la caldura. Se sfarma bine drojdia cu furculita in ½ pahar lapte, se bate apoi cu doua linguri de zahar si una de faina si se lasa sa creasca la loc cald. Daca drojdia este proaspata creste foarte repede. Dupa ce drojdia a crescut se incepe framintatul. Se face o gropita in faina asezata in vasul in care se framinta si in aceasta gropita se toarna galbenusurile, amestecate cu doua albusuri si drojdia preparata mai inainte, toate calde, romul, vanilia, coaja de lamiie si se amesteca cu o furculita. Se toarna apoi incetul cu incetul laptele caldut si se incepe framintatul cu mina. Pentru buna reusita a cozonacilor coca nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare. Se potriveste astfel, incit atunci cind o intinzi intre miini sa nu se rupa. Se framinta fara ca sa se rupa coca, impaturindu-i marginile spre mijloc. In momentul in care compozitia a devenit omogena se incepe adaugarea grasimii (caldute), putin cite putin, pina ce se termina toata cantitatea. Din momentul in care a inceput sa se adauge untul, se mai framinta cel putin o jumatate de ora. Dupa ce s-a terminat framintatul, se aseaza vasul acoperit la cald – iarna linga o sursa de caldura sau pe o oala cu abur. Se revizuieste din cind in cind, ca sa nu se infierbinte vasul dedesupt. Daca aluatul este bine reusit, coca creste in patru ore. Se trec nucile pentru umplutura prin masina de macinat nuci, se amesteca cu zaharul, coaja de lamiie si cine doreste cu stafide. Se intinde coca pe planseta, se presara deasupra nucile in strat gros de 1 cm, se ruleaza si se pune in forme, unse cu unsoare sau margarina si tapetate cu faina. Din aceste cantitati se pot face 2 cozonaci, cel mult 3. Se lasa putin in forme sa creasca, se ung cu ou batut si se presara pe deasupra cu bucatele mici de zahar. Se coace la foc potrivit. Cind se scot din cuptor se rastoarna pe o planseta si se taie abia dupa ce s-au racit.
Aluatul: 1 kg faina, 50 g drojdie, 6 oua, 250-300 g zahar, 3-4 linguri ulei, 1 pahar unt sau margarina topita, ½ l lapte, 1 lingurita rom, 1 lingurita rasa sare, ½ baton vanilie, coaja de lamiie sau de portocala, 2 bucati zahar pentru presarat, 1 ou pentru uns; Umplutura: 300 g nuci, 250 g zahar, 50 g stafide, coaja de lamiie
Mod de preparare:
Se pune faina la loc cald din ajun; cu 4-5 ore inainte de a framinta cozonacii se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul si se tin la caldura. Se sfarma bine drojdia cu furculita in ½ pahar lapte, se bate apoi cu doua linguri de zahar si una de faina si se lasa sa creasca la loc cald. Daca drojdia este proaspata creste foarte repede. Dupa ce drojdia a crescut se incepe framintatul. Se face o gropita in faina asezata in vasul in care se framinta si in aceasta gropita se toarna galbenusurile, amestecate cu doua albusuri si drojdia preparata mai inainte, toate calde, romul, vanilia, coaja de lamiie si se amesteca cu o furculita. Se toarna apoi incetul cu incetul laptele caldut si se incepe framintatul cu mina. Pentru buna reusita a cozonacilor coca nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare. Se potriveste astfel, incit atunci cind o intinzi intre miini sa nu se rupa. Se framinta fara ca sa se rupa coca, impaturindu-i marginile spre mijloc. In momentul in care compozitia a devenit omogena se incepe adaugarea grasimii (caldute), putin cite putin, pina ce se termina toata cantitatea. Din momentul in care a inceput sa se adauge untul, se mai framinta cel putin o jumatate de ora. Dupa ce s-a terminat framintatul, se aseaza vasul acoperit la cald – iarna linga o sursa de caldura sau pe o oala cu abur. Se revizuieste din cind in cind, ca sa nu se infierbinte vasul dedesupt. Daca aluatul este bine reusit, coca creste in patru ore. Se trec nucile pentru umplutura prin masina de macinat nuci, se amesteca cu zaharul, coaja de lamiie si cine doreste cu stafide. Se intinde coca pe planseta, se presara deasupra nucile in strat gros de 1 cm, se ruleaza si se pune in forme, unse cu unsoare sau margarina si tapetate cu faina. Din aceste cantitati se pot face 2 cozonaci, cel mult 3. Se lasa putin in forme sa creasca, se ung cu ou batut si se presara pe deasupra cu bucatele mici de zahar. Se coace la foc potrivit. Cind se scot din cuptor se rastoarna pe o planseta si se taie abia dupa ce s-au racit.
Re: retete de cozonac
ba da cum sa nu...dar vii cu ingrendientele de acasa si fata sa ne ajute la framantat
Re: retete de cozonac
si eu vreau cozonac,imi faci?
MARY83- MODERATORI
- Numarul mesajelor : 304
Varsta : 40
Localizare : mangalia
flores :
Data de inscriere : 10/04/2008
Re: retete de cozonac
Eu am invatat reteta pt cozonac de la bunica mea;cand traia eu o ajutam la framantat
Ingrediente (pt 3cozonaci) : 1kg faina,1lingurita sare,50g drojdie(2cubulete mici),1/2l lapte,300g zahar,200ml ulei,4galbenusuri,mirodenii.
Se face o maia (asa stiu ca ii spune) din drojdie,1lingura zahar,2linguri faina,un pic de lapte caldut si se lasa la dospit.
Laptele se incalzeste si se amesteca cu 200g zahar,iar restul de zahar se freaca spuma cu galbenusurile.
Intr-un lighean (sau in ce vreti voi sa framantati coca pt cozonac) se pune faina,laptele amestecat cu zahar,galbenusurile frecate spuma,sarea,maiaua si uleiul (uleiul se incalzeste un pic inainte si se pune treptat),mirodeniile si va apucati framantat.
Spor la treaba!
Ingrediente (pt 3cozonaci) : 1kg faina,1lingurita sare,50g drojdie(2cubulete mici),1/2l lapte,300g zahar,200ml ulei,4galbenusuri,mirodenii.
Se face o maia (asa stiu ca ii spune) din drojdie,1lingura zahar,2linguri faina,un pic de lapte caldut si se lasa la dospit.
Laptele se incalzeste si se amesteca cu 200g zahar,iar restul de zahar se freaca spuma cu galbenusurile.
Intr-un lighean (sau in ce vreti voi sa framantati coca pt cozonac) se pune faina,laptele amestecat cu zahar,galbenusurile frecate spuma,sarea,maiaua si uleiul (uleiul se incalzeste un pic inainte si se pune treptat),mirodeniile si va apucati framantat.
Spor la treaba!
mihaela83- Numarul mesajelor : 46
Varsta : 40
Localizare : bucuresti-dr.taberei
flores :
Data de inscriere : 22/04/2008
Re: retete de cozonac
Eu ma apuc maine dimineata de cozonaci si de inrosit ouale;sper sa ma lase pitica mea sa fac treaba;de Craciun am cam ars un pic cozonacii cu ea...o apuca plansul exact cand trebuia sa-i scot din cuptor
mihaela83- Numarul mesajelor : 46
Varsta : 40
Localizare : bucuresti-dr.taberei
flores :
Data de inscriere : 22/04/2008
Re: retete de cozonac
o sa fac cand ma intorc acuma nu fac
MARY83- MODERATORI
- Numarul mesajelor : 304
Varsta : 40
Localizare : mangalia
flores :
Data de inscriere : 10/04/2008
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|